GLA:D trainingsprogramma bij heup- of knieartrose

In de regio Eindhoven werken huisartsen, fysiotherapeuten en ziekenhuizen samen om de zorg voor patiënten met beginnende heup- of knieartrose te verbeteren. Hiervoor zijn deze zorgverleners gestart met GLA:D. GLA:D is ontstaan in Denemarken en staat voor ''Good Life with osteoarthritis in Denmark''. Het programma bestaat uit voorlichting en een trainingsprogramma dat de patiënt helpt te leren omgaan met zijn of haar klachten aan heup of knie. Ook in onze praktijk kunt u nu hiervoor terecht.

Klachten als gevolg van artrose erg goed te behandelen met gerichte oefentherapie

Patiënten met heup- of knieklachten door artrose worden bij een huisarts regelmatig doorgestuurd naar de afdeling orthopedie in het ziekenhuis. Hier blijkt dan vaak dat een prothese operatie nog niet aan de orde is. Patiënten met dit soort klachten reageren vaak erg goed op gerichte oefentherapie. Binnen het programma GLA:D is deze oefentherapie wetenschappelijk volledig geoptimaliseerd en uitgebreid met een voorlichtingsprogramma. Onderzoek toont aan dat het programma leidt tot afname van pijnklachten, verminderd gebruik van pijnstillers en een lager ziekteverzuim. Door deelname aan het programma kunnen patiënten in de eigen buurt en met eigen inzet een knie- of heup vervangende operatie uitstellen of zelfs voorkomen.

Hoe ziet dit programma er voor u uit?

Stap 1 Huisarts

Wanneer uw huisarts bij u artrose heeft vastgesteld en u komt niet in aanmerking voor een operatie, wordt u doorverwezen naar een GLA:D fysiotherapeut.

Stap 2 GLA:D fysiotherapeut

Alle fysiotherapeuten die het GLA:D-programma aanbieden, hebben een opleiding gevolgd en bieden dezelfde behandeling aan. Deze behandeling is bewezen effectief en voldoet aan de laatste richtlijnen. De behandeling bestaat uit twee testmomenten en tien oefensessies en duurt ongeveer zes weken. De fysiotherapeut maakt voor u een persoonlijk programma dat past bij uw situatie.

Bent u geïnteresseerd?

Heeft u heup- of knieklachten, neem dan contact op met uw huisarts of fysiotherapeut om te bespreken of u in aanmerking komt voor deelname aan het GLA:D programma.

Meer lezen over de achtergrond van deze samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapeuten? Klik hier.