Fysiotherapie bij schouderklachten

 

U heeft last van uw schouder?

Schouderklachten kunnen zeer vervelend zijn en al snel een ongewenste belemmering geven in het dagelijkse bezigheden, werkzaamheden en/of sporten. Bij schouderklachten heeft u pijn rondom het schoudergewricht in rust of bij bewegen van uw bovenarm. Soms straalt de pijn uit naar de schouderbladen, de nek, de bovenarm, elleboog of vingers. Ook ?s nachts kan de pijn heel hinderlijk zijn.

Hoe ontstaan schouderklachten?

Het mechanisme van de schouder is een ingewikkeld mechanisme. Dit mechanisme bestaat uit meerdere componenten (schouderblad, wervels tussen de schouderbladen en de nek, de ribben, het sleutelbeen en aangrenzende gewrichten en het schoudergewricht zelf).

De grootste groep mensen met schouderklachten (80%) heeft inklemmingsklachten van de pezen van de schouder, ook wel impingement-klachten genoemd. Dit probleem ontstaat door het disfunctioneren van een van de eerder genoemde componenten binnen het mechanisme. Verbetering van de schouderfunctie is dus gericht op het gehele mechanisme en niet alleen op het schoudergewricht.

Diagnostiek

U wordt eerst uitgebreid onderzocht om een goed beeld te krijgen van de klachten. Voordat u begint aan uw revalidatie is het van groot belang dat de juiste diagnose wordt gesteld. De diagnose wordt gesteld na het doen van een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek waarbij we naast vragenlijsten ook manuele testen bij u afnemen ter ondersteuning. Aanvullend beeldvormend onderzoek (CT-scan/echo/röntgen foto/MRI) kan een welkome aanvulling zijn en wordt in overleg met huisarts/specialist al dan niet voorgesteld.

Behandeling

Wanneer de diagnose gesteld is en blijkt dat fyiotherapeutische behandeling zinvol is wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:

- advies ten aanzien van belasting en belastbaarheid;

- houdingsinstructie;

- manueel stretchen van verkorte structuren;

- verbeteren van stabiliteit/kracht aangedane spieren;

- lokaal mobiliseren van de gewrichten binnen de schoudergordel;

- dryneedling van actieve triggerpoints binnen de schoudergordel;

- actieve functionele training

Samenwerking Maatschap Orthopedie Groot Eindhoven (orthopeden Catharina Ziekenhuis en MMC)

In nauwe samenwerking met de schouderspecialisten van MOGE zijn er verschillende protocollen (ontwikkeld door Progress Educations) beschreven voor verschillende schouderklachten. De protocollen worden bij de desbetreffende schouderklachten gehanteerd. Fysiotherapie van Eijk handelt volgens deze protocollen.

Schouderexpertise binnen Fysiotherapie van Eijk

Paul is aangesloten bij het Schoudernetwerk Noord-Brabant.

Binnen dit netwerk In dit netwerk hebben in schouderproblematiek gespecialiseerde orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten zich verenigd. Binnen het netwerk wordt expertise gedeeld, zodat u verzekerd bent van een behandeling die gebaseerd is op de nieuwste inzichten en behandelprotocollen. Meer informatie vindt u via onderstaande link.

www.schouderfysiotherapie.nl