Oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie
Binnen onze praktijk heeft José Lamers zich toegelegd op de oncologie fysiotherapie. De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spanningsklachten, pijn, of verminderde spierkracht. Ook kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk of hobby?s. De oncologiefysiotherapeut kan helpen in alle fasen van de ziekte: de curatieve, palliatieve of terminale. Elke fase vereist een specifieke behandeling door de oncologiefysiotherapeut, aangezien de behandeldoelen verschillen.

José werkt  samen met verschillende zorgverleners in de regio en is aangesloten bij FyNeOn.

Chronische ziekte
Door screening en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. De patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.

Aangesloten bij FyNeOn
José is lid van het Fysiotherapie Netwerk Oncologie (FyNeOn), een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten, gespecialiseerd in de oncologie, die samen streven naar kwalitatief hoogwaardige zorg voor mensen met een oncologische aandoening en/of de gevolgen hiervan in alle fasen van deze ziekte.

Het netwerk is actief in Noord-Brabant en Noord-Limburg. Alle fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij FyNeOn hebben een opleiding in de oncologie afgerond. Van de leden van FyNeOn mag u verwachten dat zij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen om zo kwalitatief hoogwaardige fysiotherapeutische zorg te leveren aan mensen met kanker.

Wat kan de oncologiefysiotherapeut voor u doen?
De fysiotherapeut kan u adviseren en helpen bij een aanpak van o.a.

  • Vermoeidheid
  • Conditieverlies
  • Spanningsklachten
  • Verstoorde lichaamsbeleving
  • Pijn
  • Littekens
  • Functiestoornissen zoals krachtsverlies en mobiliteitsstoornissen
  • Lymfoedeem

Ook voor vragen over bewegen tijdens kankerbehandeling of persoonlijke begeleiding in de curatieve, palliatieve en/of terminale fase van de ziekte of behandeling kunt u terecht bij de oncologiefysiotherapeut.