Consult Seksuologie

Seks lukt niet (meer)?
Seks is vervelend of pijnlijk?
Je functioneert seksueel niet zoals jij, hij of zij  zou willen?
Je hebt vragen rond seksualiteit?
Je hebt andere wensen of behoeften dan je partner en komt er samen niet uit?
Je bent onzeker of voelt je niet goed bij seks?

Inleiding
Vrijen is belangrijk in de meeste liefdesrelaties. Niettemin is het er vaak niet al te best mee gesteld. Dat is jammer want waar vriendschap, liefde, respect en genegenheid de basis ingrediënten van een goede relatie zijn, is een gezonde en bevredigende seksuele relatie het cement dat de relatie in stand houdt. Seksualiteit hangt nog teveel in een sfeer van geheimzinnigheid en onbespreekbaarheid. Bespreken dat het niet goed gaat en hulp zoeken vinden we daarom lastig en wordt vaak uitgesteld. Onze bekkenfysiotherapeute Karen Vanhomwegen heeft zich door middel van  een post-HBO opleiding seksuologie gespecialiseerd in het oplossen en behandelen van problemen op het gebied van seksualiteit.

Doel consult seksuologie

Tijdens het consult seksuologie kunt u uw problemen of vragen rondom seksualiteit bespreken. Het is een laagdrempelige methode van kortdurende hulpverlening met als doel het opheffen van de seksuele klacht. Openheid, toegankelijkheid en respect voor de individuele intimiteit (met inachtneming van de privacy) vormen de basis van het spreekuur. Er wordt gewerkt aan het geven van inzicht en mogelijke oplossingen.

Opzet

Tijdens het spreekuur seksuologie inventariseert de therapeut uw vragen. Het is belangrijk te bekijken wanneer de vragen zijn ontstaan en op welke manieren al geprobeerd is de situatie te verbeteren. De therapeut stelt samen met u - en eventueel uw partner - een plan op voor een verbetertraject. Bij grotere seksuele problemen wordt er eventueel doorverwezen naar of samengewerkt met een arts of seksuoloog.

Praktische informatie

Het gesprek duurt maximaal een uur en het aantal gesprekken is afhankelijk van uw vraag. De kosten voor een consult van één uur bedragen € 95,-. Dit consult wordt niet vergoed door de zorgverzekering, ook niet indien u aanvullend verzekerd bent. Het betreft geen fysiotherapeutische zorg.

Vragen

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Karen Vanhomwegen.  Zij is bereikbaar via e-mail karen@fysiotherapievaneijk.nl.

  

Voorbeelden

"Mieke en Jan zijn al 14 jaar getrouwd. De relatie tussen de twee is nog ok, maar Jan vindt dat hij seksueel te kort komt. Mieke daarentegen vindt dat Jan teveel seks wil als ze er echt geen zin in heeft. Ze kunnen er met elkaar niet over praten. Daardoor loopt ook hun relatie nu niet meer lekker."

"Mariet (24 jaar) voelt pijn in haar vagina iedere keer als Tom bij haar naar binnen komt. Ze vindt het niet normaal en laat het ook niet aan Tom merken, maar ze probeert zoveel mogelijk seks te vermijden. Tom beschouwt de afwijzing van seks als een afwijzing van hemzelf."

"Jan droomt al heel lang om het seksleven wat meer spannend te maken. Seksspelletjes waarbij hij wordt vastgebonden of waar hij zijn partner kan blinddoeken fascineren hem. Zijn vrouw vindt dat allemaal maar niks en vindt dat haar man raar begint te doen. Is SM normaal of niet. Ze zoeken hulp."

"Katja (52 jaar) heeft borstkanker. Haar linkerborst moet geamputeerd worden. Na de eerste schok en verwerking vraagt ze zich af, of haar man haar nu nog aantrekkelijk zal vinden. Met de dokter durft ze niet over seks praten. Zou er geen andere hulpverlener zijn aan wie ze daar advies over kan vragen."

?Michel (40 jaar) is 10 jaar getrouwd met Loes en is vader van 2 kinderen. Sinds 6 maanden heeft hij steeds meer moeite om zijn erectie te behouden tijdens het vrijen. Volgens de huisarts is er lichamelijk niets aan de hand. Michel voelt zich heel onzeker en wil heel graag hulp voor zijn probleem.

?Anke (34 jaar) kan sinds de geboorte van haar dochter Liz geen orgasme meer krijgen. Volgens de gynaecoloog is alles goed gegaan, maar toch blijft ze onzeker en zoekt ze hulp om haar probleem te bespreken.?