Eef nu ook oedeemfysiotherapeut

09.07.2021

Onze collega Eef Kolkman heeft met succes het eerste gedeelte van de opleiding oedeemfysiotherapie afgerond en mag zich nu dan ook officieel oedeemfysiotherapeute noemen. Van harte gefeliciteerd!

De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiƫnten met oedeem. Oedeemfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Naast onze collega Jose Lamers kunt u hiervoor nu dus ook bij Eef Kolkman terecht binnen onze praktijk. Overigens is Eef alweer gestart met een vervolgopleiding binnen de oedeemfysiotherapie, om zich nog verder te bekwamen in deze behandelingen.
Hieronder leest u in het kort wat oedeemfysiotherapie inhoudt.

Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt. Bekende mogelijke oorzaken zijn de behandeling van (borst)kanker, vaatproblematiek, een trauma of operatie, wondroos of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Door de zwelling van de weefsels kan er pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking ontstaan in het lichaamsdeel.

Kennis en kunde van de oedeemfysiotherapeut
De oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende  soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem, ook voor veneus oedeem en lipoedeem.

Behandeling door de oedeemfysiotherapeut
Tijdens behandelingen wordt, afhankelijk van het type oedeem, compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, materialen en adviezen waarmee u kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode. De oedeemfysiotherapeut heeft hierbij ook aandacht voor de effecten die het oedeem op u en uw functioneren heeft en begeleidt u in training en een gezonde leefstijl.

Wilt u nog meer lezen? Kijk dan hier op onze site.