Bij mastitis of (dreigende) borstontsteking

Borstvoedende  of kolvende moeders kunnen te maken krijgen met hardnekkig verstopte melkkanalen en/of een (dreigende) borstontsteking. Dit veroorzaakt ongemak en kan pijnlijk zijn.

De reguliere behandeling bij verschijnselen van borstontsteking is o.a. het voorschrijven van antibiotica. Antibiotica verstoort de darmflora waardoor er gemakkelijk een schimmelinfectie kan optreden. De schimmelinfectie kan vervolgens spruw veroorzaken bij moeder en kind.

Vanuit het  MMC Veldhoven is veel aandacht gekomen voor een nieuwe behandelmethode, ontwikkeld door een Canadese kinderarts (Jack Newman). Hij behandelt borstontsteking en verstopte melkkanalen bij borstvoedende vrouwen met ultrageluid en rapporteert hier zeer positief over. Deze behandeling kunnen we nu ook in onze praktijk aanbieden.

De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies op twee opeenvolgende dagen en wordt gegeven door onze bekkenfysiotherapeute. Zij heeft door haar specialisme veel contact met de doelgroep en heeft, zeker omdat ze zelf recent moeder is geworden, veel affiniteit met deze problematiek. Het is weinig belastend voor de moeder, iedere behandelplek wordt 5 minuten behandeld en het is pijnloos. Meestal is het effect na de eerste behandeling al voel-, en zichtbaar. Wanneer na twee behandelingen geen effect is opgetreden wordt de behandeling gestaakt. Direct na de behandeling moet u, uw kind voeden en/of kolven. De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.